12 Aralık 2013 Perşembe
Birlikte "bebeklerde alerji" konusunun detaylarına iniyoruz
Bir çok okuyucumun konuyla ilgili gelen soruları üzerine ‘bebeklerde alerji’ konusuna eğilmeye karar verdim. Alerji, değişen yaşam koşullarıyla birlikte son dönemlerde dünya çapında giderek artan bir durum. İstatistikler sizi korkutmasın ama günümüzde yaklaşık her 10 kişiden 3-4’ünün yaşamlarının bir döneminde alerjiden etkilendiği biliniyor.
Peki, alerji nedir? Alerji; bağışıklık sisteminin birçok insanı rahatsız etmeyen bazı maddelere karşı normalden farklı olarak verdiği tepkilerdir. Alerjisi bulunan kişilerin bağışıklık sistemi vücuda giren maddeyi zararlı olarak algılıyor, ve zararlı olmayan maddeye tepki vermeye başlıyor. Bu durum, döküntü, kızarıklık, kaşıntı, hapşırık gibi rahatsız edici belirtilere ve bazen şok gibi çok tehlikeli olabilen durumlara da neden olabiliyor.
Bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan alerji tipi besin alerjisi. Besin alerjisinin de çeşitli türleri var. Bebeklerde en sık rastlanan besin alerji tipi ise inek sütü alerjisi.
Anneler dikkat; anne, baba veya kardeşlerinde alerji olan bebeklerde alerji gelişme riskinin daha yüksek olduğu biliniyor. Ailesinde alerji olan 10 bebekten 6-7’si büyük ölçüde alerji riski taşıyor.
İnek sütü alerjisi olan bebeklerin doktorları izin verene kadar inek sütü veya keçi gibi diğer hayvanların sütlerini içeren hiçbir gıda tüketmemeleri gerekiyor. Bu konuda çok hassas olmak şart, bu nedenle bebeklerini emziren annelerin süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmemeleri, doktorlarının önerdiği gibi beslenmeleri kritik önem taşıyor.
Bebekler, inek sütü içeren bir besin aldıklarında gaz sancısı, kusma, ishal veya kabızlık, dışkıda kan gibi sindirim şikayetleri; kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi cilt şikayetleri ; hapşırık, burun akıntısı, hışıltılı solunum ve nefes darlığı gibi solunum sıkıntıları yaşayabiliyor. Bu can sıkıcı belirtiler, bebeklerde aşırı ağlama, huzursuzluk, yüz, gözler ve dudaklarda şişmeye ve bebeğin kilo alamamasına da sebep olabiliyor.
Bu belirtiler ile karşılaşan annelerin, bir an önce vakit kaybetmeden doktorlarına danışmaları gerekiyor.
Anneler çok iyi bilirler, ülkemizde uzun zamandır inek sütü alerjisi konusunda annelerin güvenerek bilgi edinebilecekleri bir kaynağın eksikliği duyuluyordu.
Artık inek sütü alerjisi başta olmak üzere besin alerjisi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek, bebeğinizin alerji riski taşıyıp taşımadığını öğrenmek için www.bebekvealerji.com websitesini ziyaret edebilirsiniz.
Vakit kaybetmeden siteyi inceleyin, problem yaşayan diğer annelerin hikayelerini dinleyin ve uzman videoları yardımıyla giderek artan alerji problemi hakkında kendinizi bilinçlendirin.
http://www.bebekvealerji.com/AlerjiNedir.aspx
http://www.bebekvealerji.com/OzamanNeYapalim.aspx
http://www.bebekvealerji.com/HekimlerNeDiyor.aspx
http://www.bebekvealerji.com/Default.aspx?prm=ailelernediyor
http://www.bebekvealerji.com/AlerjiTesti.aspx
Bir boomads advertorial içeriğidir.
7 Aralık 2013 Cumartesi
Havuçlu, cevizli, tarçınlı kek :)
Kek, kurabiye yapmayı oldum olası çok severim. Küçükken annemler evden gider gitmez tarif kitaplarını bulur, malzemeleri hazırlar kurabiye yapardım. Annem her beni yalnız bıraktığında evde tembih ederdi bak sakın fırını açma diye ama ben durur muyum döndüklerinde onları mis gibi kurabiye kokularıyla karşılardım :) Hele de mevsimlerden kışsa kek yapmak kaçınılmaz oluyor tabi. Ben de dün akşam dedim bir kek yapayım hem Doğaç da çok seviyor hem de televizyon karşısına geçip yanında kahveyle yemesi pek keyifli oluyor :) sıcağı sıcağına da buraya tarifini ekleyim dedim. Şimdiden herkese afiyet olsun ;)
Malzemeler;
- 3 yumurta
- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağından az sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı rendelenmiş havuç
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için;
- Pudra şekeri
Hazırlanışı;
Öncelikle yumurtaları ve şekeri mikserle bembeyaz köpük olana kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra sıvı yağı, sütü, vanilyayı ekleyip biraz daha karıştırıyoruz. Bu karışıma havucu ve cevizi ekleyip tekrar karıştırıyoruz. En son unu ve kabartma tozunu ekleyip mikserin en düşük devrinde çok az karıştırıp daha önceden yağladığımız kalıbımıza döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 35 dakika pişiriyoruz. Ama her fırın aynı olmayabilir bu nedenle bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Bunun için kürdanı kekin herhangi bir yerine batırıp temiz çıkıp çıkmadığına bakmanız yeterli olacak. Eğer temizse kekimiz pişmiş demektir. Fırından çıkardıktan sonra biraz soğumasını bekleyip kalıptan çıkarabilirsiniz. Kekimiz soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
AFİYET OLSUN :)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)